Salam semua..
Hari ni aku nak share ng korg recipe mini fruit tarts yg aku salu buat.
Actually entry ni dh lame aku nk post, tp sbb busy yang teramat (busy ker?? (*.*) hehe ) so terpaksa di tangguhkan..=D
Ok, jom2! Salin resepi ni yer.. sorry, lpe nk snap gambar step by step..tp resepi ni simple je.. Insyaallah x susah nk buat =)))
Resepi mini fruit tart (Resepi ni aku modified sndri, coz nk yg versi mudah pnye-gne custard je)
Bahan2 Pastry;
- 113 g mentega
- 75 g gula halus
- 1 biji telur (Size A) + 1 kuning telur
- 250 g tepung gandum
Cara2:
Satu kan butter ng gula n pukul sampai gula tu hancur.
masuk telur n pukul lg smpai berkrim, Then masukkan telur sikit2 smbil kacau guna spatula hingga adunan tu jadi doh lembut.
Bungkus doh tu,letak dlm plastik,n sejukkan dlm petiais selama lebih kurg 2jam
Lepas 2jam, kuarkan doh dari peti sejuk. Ambik sikit doh tu, and canai la ikut saiz acuan,
Lepas 2jam, kuarkan doh dari peti sejuk. Ambik sikit doh tu, and canai la ikut saiz acuan,
Kemaskan dalam acuan and cucuk2 guna garfu so masa bakar pastry tu nnt, die x menggelembung.
Bakar selama 10-12minit or smpai kekuningan.
Lepas masak tu, sejukkan, baru paipkan inti custard kat dlm pastry.
Bhan2 untuk custard :
50 gm gula kastor
20 gm tepung custard
20 gm tepung gandum
1 biji telur
500 ml susu segar (susu cair pn boleh gak)
30 gm mentega
20 gm tepung custard
20 gm tepung gandum
1 biji telur
500 ml susu segar (susu cair pn boleh gak)
30 gm mentega
1 ts esen vanila
Campur gula kastor, tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sebati
Pastu,campur telur, esen vanila dan tuang sedikit susu ke dalam adunan
Panaskan campuran td atas api yg kecik@perlahan. Kacau adunan sehingga pekat
Tambah susu dalam adunan sedikit demi sedikit hingga habis
Kacau sehingga sebati and pekat atas api perlahan
Kacau sehingga pekat and make sure sentiasa kacau so adunan x berketul2 and hangus.
**Bila pastry dah sejuk,masukkan inti custard dlm pastry tue.kalau nk npk lagi kemas, masukkan inti custard td dlm pipping bag, and pipe kan dlm pastry tu.
Then bolehla hias dgn buah2 yg kita suka. aku guna coctail yg dlm tin tu je.ahhaaha
p/s Kalo guna buah2an segar, sapu buah2 tu dgn agar2 or pipping jelly or jem aprikot so buah tu akn npk segar n berkilat.
Slamat mencuba!
(sorry, gmbr mmg x cntik sbb aku tak suka snap gmbr or bergambar, so gmbr2ny pn buruk je) (*,*)'
Pastu,campur telur, esen vanila dan tuang sedikit susu ke dalam adunan
Panaskan campuran td atas api yg kecik@perlahan. Kacau adunan sehingga pekat
Tambah susu dalam adunan sedikit demi sedikit hingga habis
Kacau sehingga sebati and pekat atas api perlahan
Kacau sehingga pekat and make sure sentiasa kacau so adunan x berketul2 and hangus.
**Bila pastry dah sejuk,masukkan inti custard dlm pastry tue.kalau nk npk lagi kemas, masukkan inti custard td dlm pipping bag, and pipe kan dlm pastry tu.
Then bolehla hias dgn buah2 yg kita suka. aku guna coctail yg dlm tin tu je.ahhaaha
p/s Kalo guna buah2an segar, sapu buah2 tu dgn agar2 or pipping jelly or jem aprikot so buah tu akn npk segar n berkilat.
Slamat mencuba!
(sorry, gmbr mmg x cntik sbb aku tak suka snap gmbr or bergambar, so gmbr2ny pn buruk je) (*,*)'
No comments:
Post a Comment